Vil du ha flere planter uten å bruke en krone? Eller kanskje du har lyst til å redde en busk fra naboens hage? Her er de enkleste metodene for å gjenbruke planter – uten å få med deg sykdommer eller slimete gjester.
Akkurat nå leser andre
Planter kan gi mye glede, og det beste er at du kan få flere av dem helt gratis. Enten du vil forskjønne hagen, fylle balkongen eller bare ha flere planter innendørs, finnes det smarte måter å gjenbruke planter på. Her får du de viktigste triksene – og hva du må sjekke før du tar med en plante hjem fra naboen eller Facebook-gruppen. Det skriver Bolius.
Lag dine egne stiklinger
En av de enkleste måtene å få flere planter på, er å ta stiklinger. Velg en frisk og sunn plante, klipp en bit, og sett den i vann eller jord. Etter kort tid danner stiklingen små røtter og er klar for å plantes. For ekstra fart kan du pakke stiklingen i et minidrivhus eller plastpose, så den får høy luftfuktighet.
Visste du at noen planter kan formeres ved å dele et blad i flere biter? Jo flere biter, jo flere planter får du. Du kan også prøve deg på rodstiklinger eller ledstiklinger for enda flere muligheter.
Flytt planten til et bedre sted
Har du en busk som står i veien for ditt nye sykkelskur? Da kan du flytte den – men det må gjøres riktig. Start med å rodskjære planten et par ganger i løpet av en sesong. Etter ett år er planten klar for å graves opp og flyttes.
Les også
Tenk deg godt om før du flytter gamle, store busker eller trær. De har ofte så dype røtter at sjansen for å overleve flyttingen er liten. Hvis du vil ta med en plante når du flytter hus, husk å avtale med kjøper eller eiendomsmegler først.
Del planter og spar penger
Stauder er perfekt for deg som vil ha flere planter uten å kjøpe mange nye. Grav opp stauden, del rotklumpen, og plant delene på nye steder i hagen. Etter et par sesonger har du en frodig hage til en brøkdel av prisen.
Et smart tips er å kjøpe færre planter det første året og heller planlegge å dele dem senere. Slik fyller du hagen uten å sprenge budsjettet.
Unngå sykdommer og dræbersnegler
Før du tar imot en plante fra andre, må du sjekke at den er frisk. Ser bladene sunne ut, eller har de mørke flekker og tegn på sykdom? Løft opp planten og undersøk jorda. Snegler legger egg i små hulrom under planten, og du vil ikke invitere dræbersnegler inn i hagen din.
Husk også at planter har en naturlig levealder. Er planten gammel og skrantende, kan det være bedre å la den gå.
Hvilke planter er enklest å gjenbruke?
- Enkle og takknemlige: Stauder, pil, løkplanter, fuksia og pelargonia.
- Mer krevende: Roser, rododendron, epletrær og ekte laurbær.
- Vanskelige: Store, gamle busker og buksbom – de overlever sjelden flytting.
Gi plantene dine et nytt liv, og la hagen din blomstre på budsjett – samtidig som du unngår uvelkomne gjester og sykdommer. Kanskje har naboen en plante som venter på et nytt hjem?